Tehnologie

Tehnologia utilizata

Metoda de exploatare aplicata In prezent: camere mici si pilieri patrati - varianta cu tavan boltit. Extractia sarii se realizeaza descendent, pe etaje de exploatare.
Desprinderea sarii din masivul de sare se face printr-o tehnologie de lucru similara cu cea aplicata pe plan mondial si cuprinde urmatoarele operatii:
Copturirea si cioplirea suprafetelor create In ciclul anterior, eliminandu-se astfel pericolul de desprindere a blocurilor de sare din tavan si pereti In timpul operatiei de excavare. Lucrarile de copturire se executa manual din nacela utilajelor de copturit.
Havarea consta In executarea ununi fagas orizontal la baza frontului, pe toata latimea camerei, cu Inaltimea de 140-160mm pe o adancime de 3m. Fagasul se executa cu haveza.
Perforarea gaurilor de mina se executa cu instalatia de perforat Secoma.Plasarea si perforarea gaurilor de mina se realizeaza In conformitate cu schema de perforare-Impuscare.
Incarcarea si Impuscarea gaurilor de mina. Incarcarea cu exploziv se executa manual din nacela utilajelor . Derocarea se realizeaza prin Impuscarea gaurilor Incarcate .
Transportul sarii de la frontul Impuscat la statia de primire, se face cu autobasculante, echipate cu motoare Diesel. Incarcarea sarii In autobasculante se face cu autoIncarcator frontal STALOWA-WOLA .
Sarea, deversata In silozul colector echipat cu gratar fix cu ochiuri de 400 mm x 400 mm, alimenteaza banda transportoare prin intermediul alimentatorului cu placi.
Cu ajutorul benzilor transportoare, montate in subteran, sarea paraseste „Intunericul vesnic” pentru a ajunge la „lumina soarelui”, In instalatia de preparare unde se obtin produse de calitate, unanim apreciate pe piata interna si internationala. Transportul la beneficiari se realizeaza cu mijloace auto si C.F.R.

View the embedded image gallery online at:
http://www.salina.ro/tehnologie.html#sigProGalleria6ee95151f6

Nota: Materialul video si o parte din imagini sunt preluate de pe CD-ul multimedia realizat de Foton
Credit foto: Radu Pescaru, Bogdan Tintaru, Dan Dima si Arhiva Salinei Tg Ocna  -   Foto aerian: Ionut Dobrea si Catalin Dumitru Documentare: Carmen Tintaru
Powered by Data Tech