Turism si sanatate

Baza de turism din mina Trotus

      In paralel cu activitatea de exploatare, prelucrare si comercializare a sarii, la „Salina” Tg.Ocna s-a dezvoltat, In ultimii ani, si activitatea de turism. Din initiativa salariatilor unitatii si prin vointa lui Dumnezeu, In perioada 14 aprilie - 3 decembrie 1992 In inima masivului de sare, a fost realizata prima biserica ortodoxa subterana din Europa, cu hramul Sf. Varvara – ocrotitoarea minerilor. In fata altarului se afla catapeteasma constituita din 24 de icoane. De o parte si de alta a altarului vegheaza icoanele Sf. Mucenite Varvara si Sf. Paraschiva - patroana Intregii Moldove.
     Iconostasele, scaunul Imparatesc, aplicele si frumosul candelabru, ce asigura iluminarea bisericii, au fost mestesugit realizate, cu talent si migala de mineri – artizani ce au daruit o picatura din sufletul lor mare pentru vesnicie. In fiecare an, pe data de 4 decembrie, cand se praznuieste hramul acestei biserici, se oficiaza slujba de cinstire si pomenire la care participa salariatii unitatii, familiile acestora si locuitori din zona.
     Din data de 11.07.2005 potentialul turistic al „Salinei” Tg.Ocna s-a concentrat la orizontul IX al minei Trotus. Aici, In „miezul lentilei de sare”, s-a amenajat noua si moderna baza de turism si agrement. Amplasata la 240 m adancime si desfasurata pe o suprafata de 13.000 mp, locatia ofera conditii optime pentru: relaxare; miscare pe terenurile de: minifotbal, baschet, tenis de camp, tenis de masa; tratarea afectiunilor respiratorii; cunoastere si reculegere In lacasul sfant al bisericii.

Lacul cu apa sarata si cascada completeaza un peisaj fascinat.
     Pentru copii sunt amenajate spatii de joaca dotate cu leagane, tobogane si balansoare . Toboganele gonflabile sunt locul preferat al micutilor vizitatori. Jocurile mecanice constituie atractie pentru turisti, indiferent de varsta. Cunoscatorii se pot delecta cu o partida de biliard.
     In subteran exista spatiu pentru gimnastica si cabinet medical. Tratarea afectiunilor respiratorii se realizeaza In prezenta personalului de specialitate.
Nu lipsesc chioscul alimentar, terasa si magazinul de souveniruri. Trecand pragul noului „Muzeu al sarii” esti Invaluit In lumina cunoasterii. Aici poti afla date despre geneza, evolutia exploatarii si prelucrarea sarii, virtutile sale terapeutice si poti admira exponate interesante ce amintesc de trecut...
    La Targu Ocna se ofera inedit, relaxare, sanatate, cunoastere si, nu In ultimul rand, traditionala ospitalitate moldoveneasca. Imensitatea golurilor subterane, labirintul galeriilor de mii de metri, moderna baza de turism, Iti creeaza impresia unui „oras din adancuri”.
    Aceste minunatii: sarea - „aurul alb al pamantului”- atat de necesara existentei noastre de zi cu zi, cat si picatura de sanatate si relaxare ce poate fi dobandita printr-o vizita In subteran, le oferim cu generozitate semenilor nostri ce stiu sa pretuiasca darul „sarii In bucate”.

Nota: Materialul video si o parte din imagini sunt preluate de pe CD-ul multimedia realizat de Foton
Credit foto: Radu Pescaru, Bogdan Tintaru, Dan Dima si Arhiva Salinei Tg Ocna  -   Foto aerian: Ionut Dobrea si Catalin Dumitru Documentare: Carmen Tintaru
Powered by Data Tech